- Uitvaartverzorger DELA neemt de ‘levende’ doodskist van de Delfste startup Loop Biotech op in zijn assortiment.
- De kist komt voor uit een idee van biodesigner Bob Hendrikx en wordt gemaakt van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen.
- Loop Biotech haalde begin dit jaar al een miljoen euro op bij investeerders van het televisieprogramma Dragons’ Den.
- Lees ook: ‘Levende’ doodskist uit Delft haalt €1 miljoen financiering op bij Dragons’ Den
De duurzame doodskist van de Delftse startup Loop Biotech, gemaakt van schimmels, is door uitvaartverzorger DELA in het assortiment opgenomen, zo maakten beide partijen maandag bekend.
De ‘Living Cocoon‘, die er voor zorgt dat lichamen beter en sneller composteren, kan nu gebruikt worden voor de pakweg 40.000 begrafenissen die de uitvaartverzorger- en verzekeraar jaarlijks verzorgt.
Het idee voor de ‘Living Cocoon‘ komt voort uit onderzoek van architect en biodesigner Bob Hendrikx met schimmels aan de TU Delft. De kist wordt binnen zeven dagen gegroeid uit mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Deze schimmels zetten dode, organische materialen efficiënt en snel om naar bruikbare voedingsstoffen voor de natuur.
Hierdoor wordt een lichaam sneller gecomposteerd dan met een traditionele houten kist en vormt een overledene snel een rijke voedingsbodem voor bomen en planten.
“De samenwerking met DELA biedt ons een unieke kans om meer consumenten kennis te laten maken met een duurzaam alternatief" voor een uitvaart, zegt Hendrikx in een persbericht.
Klimaatneutrale begrafenis
Voor DELA past de keuze voor de kist van Loop Biotech bij het aanbieden van een "zo duurzaam mogelijke uitvaart", aldus MVO-manager bij coöperatie DELA Ilse van de Voort in het persbericht. Zo'n veertig procent van de Nederlanders zou het belangrijk vinden dat hun uitvaart zo min mogelijk belastend is voor het milieu.
Van de Voort: "Ons doel daarnaast is dat al onze uitvaarten in 2030 klimaatneutraal zijn. Daarvoor brengen we de CO2-uitstoot bij uitvaarten terug naar nul en gebruiken we duurzame en herbruikbare materialen in bijvoorbeeld uitvaartkisten. De 'Living Cocoon' van Loop Biotech past in dat streven en is daarom opgenomen in ons assortiment.”
De kist van Loop Biotech is ook te gebruiken bij crematies. Ook dan is deze volgens de makers duurzamer dan een houten kist. Het duurt slechts zeven dagen om de Living Cocoon te groeien, in tegenstelling tot de vele jaren die nodig zijn voor een boom.
Ook al een miljoen bij Dragons' Den
Loop Biotech haalde in mei dit jaar ook al een investering van een miljoen op bij het televisieprogramma Dragons' Den. Voor 'draken' Pieter Schoen en Shawn Harris, die samen een belang van dertig procent hebben, betaalt die investering zich binnen een half jaar uit met het opnemen in het DELA-assortiment.
Het tweetal investeerders koos voor het project van Loop Biotech vanwege het duurzame aspect en de toekomstbestendigheid van het concept.